Dosign
Wat is een PLC Engineer en hoe word je een PLC Engineer?

Ben je geïnteresseerd in een carrière als PLC Engineer? In dit beroep ben je verantwoordelijk voor het beheren, oplossen van problemen en onderhouden van programmeerbare logische controllers (PLC's), die worden gebruikt om systemen voor de industrie, productie en andere bedrijfstakken te automatiseren. Lees hier meer over dit beroep, welke rollen je zou kunnen vervullen als PLC engineer, en hoe je een PLC engineer kunt worden.

Wat is een PLC engineer?

Een PLC (Programmable Logic Controller) Engineer is een professionele technicus die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, installeren, programmeren en onderhouden van PLC-systemen. Dit zijn geavanceerde elektronische systemen die worden gebruikt om processen in verschillende industrieën te automatiseren, waaronder de productie, verpakking, transport, energie- en infrastructuur.

Een PLC Engineer moet uitstekende technische vaardigheden hebben, inclusief kennis van elektronica, programmeren, netwerken en informatie- en communicatietechnologie. Hij of zij moet ook in staat zijn om problemen op te lossen en zorgvuldig te werken, omdat de PLC-systemen die zij beheren kritisch zijn voor de operationele continuïteit van de industrieën die ze ondersteunen.

Bekijk vacatures binnen de industriële automatisering of gebouwautomatisering om meer over het vak van PLC engineer te weten te komen.

Waar werken PLC engineers?

Als PLC Engineer kun je werken bij diverse bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie en onderhoud van automatiseringstechnologieën en systemen. Hieronder staan enkele voorbeelden van typische werkomgevingen:

 • Procesindustrie: PLC Engineers werken hier bijvoorbeeld in de olie- en gasindustrie, chemische industrie, voedingsmiddelen- en drankenindustrie of farmaceutische industrie om te zorgen voor een optimale automatisering van productieprocessen.

 • Fabrieksautomatisering: In fabrieken kunnen PLC Engineers betrokken zijn bij het ontwerpen, implementeren en onderhouden van automatiseringstechnologieën voor de productie van goederen.

 • Gebouwautomatisering: PLC Engineers kunnen ook werken in de gebouwautomatisering, waar ze bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en installeren van geautomatiseerde systemen voor verwarming, verlichting en beveiliging.

 • Overheid en militair: PLC Engineers kunnen ook werken voor de overheid en het leger, waar ze bijvoorbeeld betrokken zijn bij het ontwerpen en onderhouden van systemen voor verdediging, verkeersregeling en energievoorziening.

 • Consultancy: Veel PLC Engineers werken ook als consultants, waarbij ze op contractbasis werken voor verschillende klanten en verschillende industrieën, en hun expertise inzetten om automatiseringstechnologieën te implementeren en te optimaliseren.

 • Onderwijs en onderzoek: PLC Engineers kunnen ook werken in onderwijs- en onderzoeksinstellingen, waar ze bijvoorbeeld lesgeven in automatiseringstechnologie en onderzoek doen naar nieuwe ontwikkelingen in dit vakgebied.

 

Hoe word je PLC engineer?

Er zijn verschillende manieren om een PLC Engineer te worden, maar hieronder staan de stappen die vaak worden gevolgd:

 1. Onderwijs: Het is belangrijk om een solide basis te hebben in elektrotechniek en automatiseringstechnologie. Dit kun je bereiken door een opleiding op dit gebied te volgen, bijvoorbeeld een bachelor of master opleiding in Elektrotechniek, Automatiseringstechniek, Mechatronica, of een vergelijkbare opleiding.

 2. Praktijkervaring opdoen: Naast formeel onderwijs is praktijkervaring ook cruciaal om een PLC Engineer te worden. Dit kun je opdoen door stage te lopen bij een bedrijf of door deel te nemen aan projecten of opdrachten die gericht zijn op automatiseringstechnologie.

 3. Specialiseren in PLC: Je kunt je verder specialiseren in PLC door cursussen te volgen, opleidingen te doen of certificeringen te behalen, zoals bijvoorbeeld certificering door een erkende organisatie zoals Siemens of Rockwell Automation.

 4. Blijven leren en bijwerken: Automatiseringstechnologie ontwikkelt zich snel, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en technieken in dit vakgebied. Dit kun je doen door regelmatig bij te leren en bij te scholen, en door lid te zijn van relevante beroepsverenigingen en netwerken.

 5. Werkervaring opdoen: Na verloop van tijd kun je steeds meer ervaring opdoen in verschillende projecten en opdrachten als PLC Engineer. Hierdoor kun je je verder specialiseren en ontwikkelen binnen dit vakgebied.

Werken als PLC engineer?

Bekijk de openstaande vacatures en opdrachten van Dosign: