Dosign
“Dosign Academy helpt mij om door te groeien in het bedrijfsleven”

Van natuurkundeleraar tot tekenaar piping. Deze bijzondere carrièreswitch maakt de 27-jarige André Kik momenteel door. De tweejarige opleiding Piping Design & Engineering van Dosign Academy helpt hem daarbij.

De technische carrière van André begon op zijn 24e, nadat hij zijn tweedegraads hbo-opleiding natuurkunde afrondde. Hij vertelt: “Ik had alle papieren op zak om natuurkundeles op de middelbare school te geven. Toch wilde ik liever het bedrijfsleven in. Ik ging werken bij Hydrauvision Piping BV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hydraulische aandrijvingen en de bijbehorende besturingen.”

Geschikte opleiding

André begon in het magazijn van Hydrauvision, om materiaalkennis op te doen. Vervolgens werd hij respectievelijk inkoper en werkvoorbereider, tot hij de kans kreeg door te groeien tot tekenaar piping. Dit onder voorwaarde dat hij hiervoor een geschikte opleiding volgde. “Dat wilde ik wel”, aldus André. “Ik vond drie opleidingen en koos voor Piping Design & Engineering van Dosign Academy. De informatie over deze opleiding en het lesprogramma was verreweg het duidelijkst. Ik had meteen een helder beeld van wat ik kon verwachten. Bovendien is het contact met Dosign Academy vanaf het begin goed.”

Theorie

Inmiddels zit André in het tweede jaar van zijn opleiding en werkt hij anderhalf jaar als tekenaar piping bij Hydrauvision. Hij licht toe: “Ik teken veelal leidingwerk in en rond Hydraulic Power Units. De achterliggende theorie leer ik bij Dosign Academy. Tot nu toe heb ik vooral geleerd hoe een petrochemische plant in elkaar steekt en wat daarbij komt kijken qua equipment, procesleidingsystemen en ontwerp. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn ergonomie, het maken van supports voor het leidingwerk en de afstemming met andere disciplines, zoals instrumentatie, fundatie en elektra.”

Overeenkomsten in werkwijzen

“Een deel van de dingen die ik leer, kan ik niet direct toepassen”, vervolgt André. “In de hydrauliek werk je nu eenmaal met andere apparaten, leidingwerken en disciplines. Feit is wel dat veel werkwijzen in de hydrauliek en petrochemie overeenkomen. Daar haal ik veel uit voor mijn dagelijkse werkzaamheden. Verder doe ik een schat aan algemene kennis op, die vroeg of laat van pas kan komen.” Op de vraag of André nog zaken mist in de opleiding, zegt hij: “Ik zou wat meer van de praktijk willen zien. Laatst brachten we, op eigen initiatief, een bezoek aan het bedrijf waar een studiegenoot werkt. Dat was enorm leerzaam en voor herhaling vatbaar!”

Tevreden

André is dik tevreden over de opleiding en hoe het verloopt. “Na een druk eerste jaar met veel opdrachten, is het tweede jaar een stuk theoretischer. Tot nu toe heb ik voor elke toets een 7 of hoger gehaald. Na afloop van deze opleiding blijf ik voorlopig nog bij Hydrauvision. Daar valt nog genoeg te leren en te doen. In de toekomst zie ik mezelf nog wel in de petrochemie werken. Of wellicht ga ik alsnog lesgeven, maar dan wel op een mbo avondschool.”