Dosign
"Een technische vakantiebaan in Duitsland. Hoe gaaf is dat?"

Grote machines en robots. Ze fascineren Christiaan Ven al van jongs af aan. Afgelopen zomer kon hij met beide liefhebberijen aan de slag. Via Dosign Students vond hij de perfecte vakantiebaan. In Duitsland!

Christiaan studeert Werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Vóór de zomervakantie behaalde hij zijn bachelor. Vakantieplannen had hij niet, dus ging hij op zoek naar een interessante vakantiebaan. Deze vond hij bij Dosign Students. “Het contact met Marco Knipscheer van Dosign Students was er al”, vertelt Christiaan. “Ik had eerder al eens voor Dosign Students gewerkt, dus Marco wist al waar mijn interesses liggen. Hij had de perfect passende vakantiebaan voor me. Ik kon fulltime aan de slag bij een bedrijf dat met name elektronische auto-onderdelen reviseert. In Duitsland welteverstaan. Hoe gaaf is dat!”

Manusje van alles

Het bedrijf waar Christiaan werkte, bevindt zich vlakbij München. Het is een Duitse vestiging van een Nederlands bedrijf. Met een kleine groep collega’s, waaronder vier Nederlanders, bemande hij de productieafdeling. Christiaan: “Er was veel te doen voor weinig mensen. Ik fungeerde er als manusje-van-alles. Ik had een aantal wat grotere roboticaopdrachten, maar voerde ook logistieke taken en kleinere projecten uit.” Een van de roboticaopdrachten bestond uit het inleren van robotarmen. Voor een andere opdracht moest Christiaan ervoor zorgen dat bepaalde deuren op het juiste moment automatisch opengingen.

Veel geleerd

De werkzaamheden sloten niet direct aan op Christiaans studie, maar waren zeker wel leerzaam. “Ik heb veel geleerd over onder andere persluchtsystemen en robots. Tegelijkertijd heb ik ervaren hoe het is om fulltime bij een productiebedrijf te werken. In mijn studie benader ik alles theoretisch. Ook maakt het niet uit hoe lang het duurt voordat ik een oplossing heb. In de praktijk werkt dat anders. Tijd is geld. Als een stuk gereedschap bijvoorbeeld niet past, kun je er geen uren aan prutsen. Je moet snel tot een oplossing komen, ook al betekent het dat je een gedeelte moet slopen.”

Goed vermaakt

Christiaan is inmiddels terug in Nederland, om met zijn master Mechanical Engineering te starten. “Het was een hele leuke ervaring”, zo blikt hij op zijn Duitse avontuur terug. “Dat geldt niet alleen voor mijn werk, maar voor mijn hele verblijf. Ik woonde samen met mijn Nederlandse collega’s in een huis dat het bedrijf speciaal voor zijn medewerkers huurt. Elke dag reden we met elkaar naar het werk. Ja, ik heb me goed vermaakt. En ook echt een steentje bijgedragen. Ik ben zelfs al gevraagd om terug te komen. Een mooi compliment, toch?”

Wil jij ook een studenten baan?