Dosign
“Als Dosigner heb ik het vertrouwen van Duitse bedrijven”

Carrière maken in Duitsland. Met Dosign maakt Hein Hendriksen deze ambitie waar. “Als Dosigner heb ik iets wat ik als ‘gewone’ Nederlandse engineer nauwelijks heb: het vertrouwen van – en daarmee toegang tot – Duitse bedrijven.”

De technische carrière van Hein begon in Doetinchem. Na zijn opleiding Werktuigbouwkunde ging hij aan het werk bij een machinefabriek. Eerst als assistent projectleider, later als projectleider. Hein: “In de jaren negentig kwam AutoCAD in opmars. Dat fascineerde me enorm. Ik ging me toeleggen op ontwerpen en engineeren. Zo kwam ik in de tekenkamer terecht.”

De wereld over

Na dertien jaar vond Hein het tijd zijn grenzen te verleggen. Letterlijk. Via een ingenieursbureau in Doetinchem, en later bij Akzo Nobel, kwam hij in aanraking met internationale projecten. “Ik ging de hele wereld over”, aldus Hein. “Tot 2014. Toen besloot ik me wat meer te gaan settelen.”

Voorkeur voor Duitsland

“Een langdurige carrière in Duitsland had mijn sterke voorkeur”, vervolgt Hein. “Voor Akzo Nobel heb ik daar zeven jaar gewerkt. Dat beviel zeer goed. In Duitsland is meer discipline dan in Nederland. Ook de kwaliteit is hoger. En als je daar iets niet goed doet, dan wordt dat ook tegen je gezegd. Die duidelijkheid, daar houd ik van.”

Right man for the job

Dosign had meegekregen dat Hein zoekende was en nam contact met hem op. Er volgde een gesprek. Hein: “Tijdens dat gesprek bracht Dosign mijn wensen in kaart. Ze vonden een vacature voor me bij Jacobs Engineering in Duitsland. Ik ging er op sollicitatiegesprek en bleek de ‘right man for the job’. Nu werk ik er op detacheringsbasis.”

Opslagtanks saneren

Hein werkt momenteel als projectengineer bij Shell, een van de opdrachtgevers van Jacons Engineering. Hein: “Op de vestiging in Wesseling, vlakbij Keulen, saneren we sterk verouderde opslagtanks. Dit doen we door de opslagtanks tot één meter boven de grond te slopen. Van daaruit bouwen we de tanks opnieuw op.” Hein houdt zich voornamelijk bezig met het in kaart brengen van de situaties van de oude tanks. Op basis daarvan stelt hij een plan van aanpak op voor de sanering.

Vertrouwen

“Zonder Dosign had ik deze baan waarschijnlijk niet gekregen”, benadrukt Hein. “Als Nederlandse engineer is het lastig om bij een Duits bedrijf binnen te komen. Onze papieren zijn niet gelijkwaardig aan die van een Duitse engineer. Ook gelden er andere normen en eisen. Omdat Dosign al in Duitsland actief is, kreeg ik het vertrouwen van zowel Jacobs als Shell.”

Dosign regelt randzaken

“Dosign ondersteunt me ook bij andere zaken”, laat Hein weten. “Ik kwam hier niet alleen werken, maar ook wonen. Er kwam van alles op me af: ziektekosten, belasting, pensioen, noem maar op. Dosign kent de wet- en regelgeving op die gebieden en heeft me geholpen al die zaken te regelen.”

Horizon verbreden

Zowel qua werk als privé is Hein daadwerkelijk gesetteld in Duitsland. Wat hem betreft blijft dat voorlopig zo. Daarbij blijft hij zoeken naar uitdaging. “Dit is mijn eerste project als projectengineer. In die rol zou ik graag ook andere projecten doen. Bijvoorbeeld in de chemie, petrochemie of zuivel. Nu ik eenmaal in Duitsland werk, kom ik makkelijker binnen bij andere bedrijven. Dankzij Dosign kan ik mijn Duitse horizon verbreden.”

Interesse in een freelance project?