Dosign
"Dosign biedt volop mogelijkheden voor de ervaren ingenieur."

Als industrieel engineer wil Johan Puts eigenlijk maar één ding: zo veel mogelijk bezig zijn met techniek. Bij Dosign krijgt hij daar alle ruimte voor. Johan heeft dan ook een belangrijke tip voor collega-ingenieurs: ga naar Dosign en ‘do sign’!

Johan begon zijn technische loopbaan in 1989, na zijn opleiding aan de Industriële Hogeschool Mechelen. Hij ging aan het werk als respectievelijk testing engineer en research engineer. Daarnaast voerde hij projecten uit als zelfstandige. De laatste jaren waren dit vooral programmeeropdrachten. “Zeer interessant en uitdagend”, aldus Johan. “Maar er was ook een keerzijde. Als zelfstandige moest ik alle randzaken zelf regelen, zoals de boekhouding, nieuwe opdrachten binnenhalen en zorgen dat ik correct betaald werd. Dat vond ik lastig.”

Warm ontvangen

In 2015 kwam daar verandering in. Johan ging op zoek naar mogelijkheden om te freelancen en kwam terecht bij Dosign in Antwerpen. “Ik herinner het me als de dag van gisteren”, zegt hij. “Ik werd er warm ontvangen door commercieel directeur Ramón Feuth en consultant William Michiels. William zei: ‘Ik zal iets voor u regelen.’ En dat deed hij. Binnen korte tijd had hij een passende job voor me. Via Imtech Belgium kon ik als testing engineer aan de slag bij een van de grootste farmaceutische bedrijven in België. Mijn volgende project betrof de ombouw van een hoogoven. Ik was verantwoordelijk voor het programmeren, testen en functioneel klaarstomen hiervan.”

Goed geluisterd

“Twee mooie, uitdagende opdrachten”, blikt Johan terug. “En chapeau voor Dosign. Zij hebben goed geluisterd naar wat ik wil en kan, en dat uitstekend opgevolgd.” Inmiddels is Johan alweer bezig met zijn derde uitdaging. Bij waterzuiveringsbedrijf Aquafin is hij betrokken bij de verbetering van de automatisering van het zuiveringsproces. Het huishoudelijke afvalwater uit de gemeentelijke riolering wordt via verzamelriolen naar zuiveringsinstallaties van Aquafin gevoerd. Daar wordt het in een biologische proces gezuiverd en weer teruggevoerd naar het oppervlaktewater. Het op- en afschakelen van pompen, aansturen van bekkens, et cetera verloopt volledig automatisch.

Meer uniformiteit

“In twee weken tijd maakte ik me het automatiseringssysteem eigen”, aldus Johan. “Dit systeem is jaren geleden ontwikkeld en wordt continu geüpdatet en verbeterd. Ditmaal hebben de verbeteringen betrekking op standaardisatie, om meer uniformiteit te krijgen in de werking van de afzonderlijke waterzuiveringsstations. Ook draag ik bij aan de ontwikkeling en integratie van een overall managementsysteem, voor het op afstand controleren en waar nodig aansturen van de afzonderlijke zuiveringsstations.”

Dosign ontzorgt

Terwijl Johan zich focust op zijn technische werkzaamheden, zorgt Dosign voor de administratieve afhandeling en verloning. “Dosign ontzorgt en dat is prettig. Ook hoef ik me geen zorgen te maken over nieuwe opdrachten. Als deze job ten einde loopt, zijn William en zijn team alweer bezig met mijn volgende. Tegelijkertijd ziet Dosign ook de meerwaarde van ervaren ingenieurs als ik: we zijn honkvast, we werken hard en we hebben veel kennis en praktijkinzicht. Dosign benut die expertise ten volle en dat biedt volop mogelijkheden voor de ervaren ingenieur.”

Interesse in een freelance project?